Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Διευκρινήσεις σχετικά με την πυροσβεστική διάταξη 20/2024 για τον καθαρισμό οικοπέδων

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 20/2024 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ (ΦΕΚ 2695, ΤΕΥΧΟΣ Β, 9/5/2024) 

«Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα»

 1. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ:

Είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιπτώσεων (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

 1. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ:

* Ο καθαρισμός των ανωτέρω χώρων, εφέτος μέχρι τις 30 Ιουνίου και στο εξής κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και
* η συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

 1. ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ:

Οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

 1. ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ:
 • Υλοτομία και απομάκρυνση τωνξερών και σπασμένων δέντρων(και μόνον αυτών –η υλοτομία υγιών δένδρων απαγορεύεται αυστηρά και τιμωρείται) και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
 • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως, ενδεικτικάτο φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτακαι τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
 • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρωνκαι αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. Εάν το δέντρο είναι έως ένα μέτρο, αφαιρούνται 30-50 πόντοι από το έδαφος και όχι παραπάνω.
 • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: –Η αποψίλωση και πολύ περισσότερο η εκχέρσωση με χρήση μηχανημάτων βαρέος έργου δεν είναι αναγκαίες και πρέπει να αποφεύγονται, διότι προξενούν σοβαρές βλάβες στη χλωρίδα και την πανίδα του εδάφους και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές που τώρα ανακάμπτουν.
 • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένωνκαυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών,αντικειμένων και απορριμμάτων.
 • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο εργολάβος που αναλαμβάνει τον καθαρισμό θα πρέπει να μεταφέρει τα κλαδέματα (όχι τυχόν μπάζα), κατόπιν συνεννόησης, στον σταθμό μεταφόρτωσης του Δήμου, χωρίς δική του οικονομική επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες, που αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον καθαρισμό του οικοπέδου τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου είναι υποχρεωτική και γίνεται ηλεκτρονικά εδώ: akatharista.apps.gov.gr