Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Εορτασμός της επετείου των 118 χρόνων από τη μάχη των κατοίκων του Καστανοφύτου και των Μακεδονομάχων

 

Την  Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στο Καστανόφυτο Καστοριάς  εορτάστηκε η επέτειος των 118 χρόνων από τη Μάχη των κατοίκων του Καστανοφύτου και των Μακεδονομάχων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων το έτος 1906.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστανοφύτου, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη π. Παύλου Λαζόγκα και στην συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσα).

Το ιστορικό της ημέρας ανέλυσε στον λόγο της η κ. Ελένη Τσιπλάκη, φιλόλογος του μουσικού σχολείου  Καστοριάς, η οποία αναφέρθηκε στο χρονικό της 7ης Μαΐου του 1906 προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αντώνη Βλαχάκη από πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους, από συλλόγους και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καστανοφύτου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η βουλευτής της Ν.Δ. Νομού Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος,  ο Δήμαρχος  Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς κ. Γεωργιάδης Θωμάς,  εκπρόσωποι της Αστυνομικής Δ/νσης και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Άργους Ορεστικού, ο Πρόεδρος της Πανεθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» κ. Μιχάλης Παπανούσης, οι πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, καθώς και πολλοί φίλοι και χωριανοί της Τοπικής Κοινότητας.

Παράθεση δεξίωσης δόθηκε στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος όπου οι παρευρεθέντες δοκίμασαν τοπικά  εδέσματα από τον Δήμο Άργους Ορεστικού και από  τις  γυναίκες του χωριού.