Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε «Η φιλοχρηματία είναι η μητέρα όλων των κακών»

«Η φιλοχρηματία είναι η μήτηρ πάντων των κακών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ι. Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενόψει της τελετής αγιοκατάταξης της Οσίας Σοφίας, που ασκήτεψε στην μονή Παναγίας της Κλεισούρας Καστοριάς.

«Αύτη είναι και σήμερον η πηγή των χωρισμών, της έχθρας, του μίσους, της σκληρότητας, των φόνων, των πολέμων» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να εννοήσουν ότι πηγή των αναρίθμητων συμφορών της ανθρωπότητας είναι πάντοτε οι αθέμιτοι πόθοι τους».

Ο κ. Βαρθολομαίος υπέδειξε ως οδό διεξόδου από την σημερινή κρίση και την δυσπραγία, τις χριστιανικές αρετές της ασκητικής ζωής που υιοθέτησε όσο ζούσε η Οσία Σοφία, την παρθενία, την ταπείνωση και την ακτημοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι το παράδειγμα της «μας διδάσκει την τέχνη να ανοιγόμεθα όλον και περισσότερον εις την θείαν αγάπη».

«Η τέχνη αυτή δεν μπορεί να είναι άλλο τι, ει μη η διαρκής θυσία του εαυτού μας. Ας μην απατώμεθα: Αγάπη άνευ θυσίας δεν υπάρχει. Ούτω και πρόοδος εις την πνευματικήν ζωή δεν ημπορεί να υπάρξει, εάν ο άνθρωπος δεν υποβάλλει τον εαυτόν του, εκουσίως εις συνεχείς θυσίες, χάριν της αγάπης του πλησίον και του Χριστού, όπως υπέβαλε εαυτήν η μακαρία ασκήτρια Σοφία» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
Την εξαιρετικά μεγάλη τιμή της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην μητρόπολη Καστοριάς επεσήμανε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, ενώ και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, στην προσφώνηση του, τόνισε ότι η παρουσία του κ. Βαρθολομαίου, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, δίνει πνευματική στήριξη και ελπίδα και συμβάλει στην ανύψωση του ηθικού του λαού, που δοκιμάζεται από την κρίση.

skai.gr