Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Οδοιπορικό στην καταστροφική φωτιά στο Καστανόφυτο – Μεγάλο Φωτορεπορτάζ
Στο σημείο που κατέκαψε, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην κοινότητα Καστανοφύτου του δήμου Άργους Ορεστικού, βρέθηκε ο φακός της sentra.com.gr

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες: Στέλιος Κέφας

Μεγάλη είναι η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου κοντά στην κοινότητα του Καστανοφύτου. Αν και αναμένεται η επίσημη εκτίμηση από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή άνω των 60 στρεμμάτων. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται δασική έκταση, από την οποία καταστράφηκαν βελανιδιές και καστανιές κυρίως, αλλά και άλλα είδη δέντρων, καθώς και χορτολιβαδική έκταση.

Όπως αποκλειστικά είχε μεταδώσει η sentra.com.gr για το έργο της κατάσβεσης, είχαν λάβει μέρος 8 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 32 άνδρες. Η δύναμη συγκροτήθηκε με οχήματα και προσωπικό από τα κλιμάκια της Καστοριάς, του Άργους Ορεστκού αλλά και της Κοζάνης. Μάλιστα την προσπάθεια της κατάσβεσης συντόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας.

Μόλις έγινε γνωστό, ότι στην περιοχή του Καστανοφύτου εκτυλίσσεται μεγάλη πυρκαγιά, δράση ανέλαβε αμέσως και ο δήμος Άργος Ορεστικού, ο οποίος διέθεσε άμεσα δύο υδροφόρα οχήματα, για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων. Παρόντες στο σημείο, προκείμενου να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στο έργο της πυροσβεστικής και να ενημερώνουν άμεσα τον δήμαρχο Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, ήταν οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Εμμανουήλ και Δημήτρης Μαυρατζάς.

Η καταστροφή που προκλήθηκε είναι τόσο μεγάλη, καθώς εκείνη την ώρα στο σημείο έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι άλλαζαν την κατεύθυνση της φωτιάς και δημιουργούσαν αναζωπυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και παρά τις δύσκολες συνθήκες, η δύναμη της πυροσβεστικής κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά. Ευεργετική πάντως ήταν και η βροχή που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, που έδωσε το οριστικό τέλος στην κατάσβεση.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο, πως δύο μέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς, ο φωτογράφος Στέλιος Κέφας, που γνωρίζει άριστα την εν λόγω περιοχή και επιχείρησε το φωτογραφικό οδοιπορικό στην πληγείσα περιοχή, καταγράφοντας την μεγάλη καταστροφή για την sentra.com.gr, εντόπισε ακόμα μικροεστίες φωτιάς σε κορμούς δέντρων που παραδόθηκαν στη φωτιά, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Για το συμβάν και τις σκληρές προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίες, εξέδωσε ευχαριστήριο ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.

Δείτε το μεγάλο φωτορεπορτάζ από τον φακό του Στέλιου Κέφα.


 


   
Από Sentra Newsroom -28 February 2020 17:49