Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Εορτασμός Επετείου 111 χρόνων από τη μάχη του ΚαστανοφύτουΤην  Κυριακή 07 Μαΐου 2017 στο Καστανόφυτο Καστοριάς  εορτάστηκε η επέτειος των 111 χρόνων από τη Μάχη των κατοίκων του Καστανοφύτου και των Μακεδονομάχων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων το έτος 1906.

Την εκδήλωση τίμησαν με την Παρουσία τους, η βουλευτής της Ν.Δ. Νομού Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, οι Δήμαρχοι Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, Νεστορίου κ. Πασχάλης Γκέτσιος, την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου εκπροσώπησε ο Βασίλειος Γιαννόπουλος, την Περιφερειακή Ενότητας Καστοριάς εκπροσώπησαν οι Βάσσος Πασχάλης Περιφερειακός Σύμβουλος Καστοριάς και ο ειδικός σύμβουλος του αντιπεριφερειάρχη Μπουρινάρης Σωκράτης, τον Δήμο Καστοριάς εκπροσώπησε ο Δαμιανού Χρήστος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Ορεστικού Αφροδίτη Μπελονάκη για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, τουρισμού, παιδείας και αθλητισμού και ο Αλέξανδρος Καράτζιος για θέματα προσωπικού, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πολιτικής προστασίας, ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος κ. Σιόρεντας Χρήστος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς Ευθύμιος Αμαραντίδης, ο Διοικητής της Π.Υ. Κλιμακίου Άργους Ορεστικού,  Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Άργους Ορεστικού, οι πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, καθώς και πολλοί φίλοι και χωριανοί της Τοπικής Κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν δοξολογία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και δέηση στο άγαλμα του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσα) από τον Πατέρα Πασχάλη Μουτζίκη.

Το ιστορικό της ημέρας ανέλυσε στον λόγο του ο κ. Αλέξανδρος Μακρίδης εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Άργους Ορεστικού ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της 7ης Μαΐου του 1906 προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσα), από πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους, από συλλόγους, σωματεία απόστρατων και θυμάτων πολέμου και της τοπικής κοινότητας.

Παράθεση δεξίωσης δόθηκε στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος όπου οι παρευρεθέντες δοκίμασαν τοπικά  εδέσματα  φτιαγμένα  από  τις  γυναίκες του χωριού.