Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Άργους Ορεστικού στις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016,  μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, έθεσε το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και πλήττει άμεσα τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά από συζήτηση, κατά την οποία μειοψήφησαν η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, εκδόθηκε κατά πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα:

«Ο Δήμος Άργους Ορεστικού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών, των επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών που αντιδρούν εδώ και μέρες κατά των επώδυνων μέτρων που επιβάλει το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μετά από μια μακρά και πρωτόγνωρη περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η συνέχιση της εφαρμογής οδυνηρών ρυθμίσεων θα φέρει τον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και θα σηματοδοτήσει την οριστική ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης.

Η χώρα απαιτεί τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα επιβάλει βάρη επί δικαίων και αδίκων αλλά θα  προάγει την σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της οικονομίας.

Δυστυχώς, με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση:

•           Δεν διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αντίθετα αυτό έχει αποκλειστικά και μόνον φοροεισπρακτική λογική.

•           Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, η κατακόρυφη κι εκτός πραγματικότητας αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιφέρει ουσιαστικά τη φτωχοποίηση ενός σημαντικού παραγωγικού τμήματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τις «γκρίζες ζώνες» της οικονομίας, όπως η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

•           Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή.

•           Χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται στην επιστημονική και επαγγελματική απαξίωση και στην αναγκαστική διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας για σημαντικό αριθμό από αυτούς.

•           Θα απολέσουν μακροπρόθεσμα το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τεράστια έσοδα από φόρους και εισφορές που δεν θα εισπραχθούν.

Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Άργους Ορεστικού ζητά την άμεση απόσυρση της Κυβερνητικής πρότασης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού-φορολογικού και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση, στη βάση αναλογιστικών μελετών, προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση».