Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ανανεωμένο το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Η ετήσια εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, είναι ένας θεσμός που αποτελεί μια ολόκληρη ιστορία για την πόλη και για όλον τον νομό της ΚαστοριάςΗ σπουδαιότητα και η σημασία της υπήρξε ανέκαθεν σημαντική για την εμπορική κίνηση της περιοχής καθώς έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες και διάφοροι άλλοι επαγγελματίες, αλλά και οι παραγωγοί για μια εβδομάδα βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση συναλλαγών, αναζωογονώντας έτσι την οικονομία της πόλης του Άργους Ορεστικού αλλά και όλου του Νομού Καστοριάς.


Η ετήσια Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού  ή αλλιώς το πανηγύρι  όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, μετρά 400 χρόνια παρουσίας στην τοπική κοινωνία της πόλης, και αποτελεί, μια από τις κορυφαίες εμπορικές δραστηριότητες, με σημαντικά οφέλη για τον τόπο μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά γεγονότα της χώρας που έχει γίνει θεσμός, συνδυάζοντας πάντα την ποιότητα, την οικονομία αλλά και τη διασκέδαση.

Φέτος, με ριζικές αλλαγές που εναρμονίζονται απόλυτα στα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα υπόσχεται αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Οι ξύλινες κατασκευές και οι χιλιοτρυπημένες λαμαρίνες αποτελούν παρελθόν για το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού.

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να εκσυγχρονίσει αυτό που παλιά ονομάζαμε παράγκες και με σύγχρονες λυόμενες κατασκευές στις οποίες από πάνω θα τοποθετηθεί μουσαμάς, θα δώσει άλλη εικόνα και άλλη αίγλη στην φετινή διοργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος ανήλθε στις 150.000 ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένες κατασκευές μπορεί να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στις επόμενες διοργανώσεις των πανηγυριών, αλλά και στη λαϊκή αγορά.

Φανερά ικανοποιημένος και χαρούμενος για το νέο ‘’ look ‘’   της εμποροπανήγυρης ο δήμαρχος του Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου τόνισε ‘’ Έχουμε νέο ‘’ look ‘’ , κάτι το οποίο εγώ προσωπικά το σχεδίαζα από την εποχή 2007-2008 τότε ως επικεφαλής της μειοψηφίας. Είχα καταθέσει και τότε δύο προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είχαν περάσει, ήταν και άλλα τα δεδομένα τότε. Έχουμε ήδη κάτι το οποίο μετά το τέλος την περσινής εμποροπανήγυρης, σχεδιάζαμε να δούμε πως τελικά θα μπορέσουμε ως δήμος να είμαστε αυτάρκης στο θέμα των κατασκευών.

Γιατί κακά τα ψέματα αυτά τα χρόνια είχαμε μειώσει κατά 40% την δαπάνη της κατασκευής των περιπτέρων της εμποροπανήγυρης με τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο, ο οποίος δεν ήταν παραδοσιακός αλλά ήταν ας μου επιτραπεί η έκφραση ‘’ ελεεινός ‘’  με τον τρόπο που γινότανε τα τελευταία χρόνια με τις χιλιοτρυπημένες λαμαρίνες και να είναι πάντα ο δήμος εκτεθειμένος έναντι των εκθετών όταν μια βροχή έκανε την εμφάνισή της.

Έτσι λοιπόν ταξίδεψα την Ελλάδα, την Ευρώπη δυστυχώς όμως το κόστος ήτανε αρκετά υψηλό. Αυτό ήταν τελικά ένα αποτέλεσμα, ίσως το θετικότερο αποτέλεσμα της κρίσης θα έλεγα γιατί βρέθηκαν επιχειρήσεις οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν ανοιχτές, έτσι λοιπόν απευθυνόμενος σε 4-5 επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπήρχαν προτάσεις αρκετά δελεάστηκες μέσα από τις οποίες μπορέσαμε και υλοποιήσαμε τον στόχο μας για ένα πιο ανθρώπινο πανηγύρι.’’

Για τα παράπονα που κάνουν όπως ακούγεται πολλές επιχειρήσεις ή έκαναν για τον λόγο ότι επιλέχτηκε εταιρεία από τη Λάρισα για την υλοποίηση του σχεδίου του δημάρχου για την εμποροπανήγυρη ο κ. Κεπαπτσόγλου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι όλα έγιναν νόμιμα ‘’ η ανάθεση δεν θα μπορούσε να γίνει απ’ ευθείας σε εταιρεία της Καστοριάς, αλλά πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός. ‘’

Για το αν φοβάται μήπως με τον εκσυγχρονισμό της εμποροπανήγυρης χαθούν τα παραδοσιακά της στοιχεία ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού ανέφερε ‘’ Δεν είναι θέμα μοντερνισμού. Ούτως ή άλλως και για τις παράγκες που κυρίως στεγάζουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι ένα θετικότερο βήμα. Και νομίζω όταν ζούμε στο 2015 θα πρέπει να κοιτάμε και λίγο πιο μπροστά, δεν θα κοιτάμε προς τα πίσω. Μπορεί το πανηγύρι να έχει μία ιστορία 400 χρόνων αλλά δεν θα μείνουμε στα δεδομένα προ 400 χρόνων. Πρέπει να κοιτάμε και λίγο μπροστά. Μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία και θεωρώ ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά και αισθητικό.’’

Τέλος, για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για την εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού που ξεκινάει σε λίγες ημέρες ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε ‘’ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νέους εκθέτες κυρίως ιδιοκτήτες βιοτεχνιών, είτε ρούχων, είτε παπουτσιών οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους μετά από παρότρυνσή μας πέρυσι. Και φέτος ξέρετε ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι η άμεση διαφήμιση όταν οι ίδιοι στους συναδέλφους τους είπαν τα καλύτερα λόγια. Φέτος υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μία αρκετά  μεγάλη μερίδα τέτοιων επαγγελματιών.’’

Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ