Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΡΩΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ


Την  Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στο Καστανόφυτο Καστοριάς  εορτάστηκε η επέτειος των 109 χρόνων από τη Μάχη των κατοίκων του Καστανοφύτου και των Μακεδονομάχων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων το έτος 1906.

Την εκδήλωση τίμησαν με την Παρουσία τους, η βουλευτής της Ν.Δ. Νομού Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, οι Δήμαρχοι:  Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, Νεστορίου κ. Πασχάλης Γκέτσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε θέματα γούνας κ. Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Διοικητής της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας στην Κοζάνη, Ταξίαρχος Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Άργους Ορεστικού, οι Δ/τες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, οι πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, καθώς και πολλοί χωριανοί της Τοπικής Κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν δοξολογία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δέηση στο άγαλμα του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσα).

Το ιστορικό της ημέρας ανέλυσε στον λόγο του ο κ. Χρυσόστομος Παπασταύρος, συνταξιούχος δάσκαλος, και πρόεδρος για πολλά χρόνια του δραστήριου Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ν. Καστοριάς» ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της 7ης Μαΐου του 1906 προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσα), από πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους, από συλλόγους, σωματεία απόστρατων και θυμάτων πολέμου και της τοπικής κοινότητας.

Παράθεση δεξίωσης δόθηκε στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος όπου οι παρευρεθέντες δοκίμασαν τοπικά  εδέσματα  φτιαγμένα  από  τις  γυναίκες του χωριού.