Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟΥ


Την  Κυριακή 20 Μαΐου 2012 στο Καστανόφυτο  εορτάστηκε η επέτειος των 106 χρόνων από τη Μάχη των κατοίκων του Καστανοφύτου και των Μακεδονομάχων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων το έτος 1906.
Την εκδήλωση τίμησαν με την Παρουσία τους, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Πασχάλης Χαρούμενος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Αντιδήμαρχος Βασίλειος Κωστόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ορεστίδος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ορεστίδος κ. Σωκράτης Μπουρινάρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ορεστίδος, οι Δ/τες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, οι πρόεδροι Συλλόγων, Σωματείων και Συνδέσμων, καθώς και πολλοί χωριανοί της Τοπικής Κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν δοξολογία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δέηση στο άγαλμα του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσα),το ιστορικό της ημέρας ανέλυσε στον λόγο του ο κ. Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, καθηγητής – ιστορικός, συγγραφέας, αγιογράφος, δημοσιογράφος του SBS Αυστραλίας, πρόεδρος της Παμμακεδονικής  Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας στην Ελλάδα, πρόεδρος του Συνδέσμου Τραυματιών και εφέδρων πολεμιστών  ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της 7ης Μαΐου του 1906 αλλά τόνισε και το πόσο σημαντικό και σπουδαίο είναι να θυμόμαστε και να τιμάμε και τους αγωνιστές και τους ήρωες του Μακεδονικού αγώνα .
Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσα), από πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους, από σωματεία απόστρατων και θυμάτων πολέμου και της τοπικής κοινότητας. Έντονο χειροκρότημα όμως απέσπασε ο κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, που κατέθεσε στεφάνι,  ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής  Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας, ο οποίος προκάλεσε συγκίνηση και τιμή στους παρευρισκομένους.

Παράθεση δεξίωσης δόθηκε στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος. Οι  παρευρεθέντες τέλος δοκίμασαν  τοπικά  εδέσματα  φτιαγμένα  από  τις  γυναίκες του χωριού.