Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ταφικό μνημείο με τις πρώτες χριστιανές στο Άργος Ορεστικό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ταφικό μνημείο με τις πρώτες χριστιανές στο Άργος Ορεστικό
 





Εξαιρετικά σημαντικά είναι τα ευρήματα της ανασκαφής που τελείται υπό τη διεύθυνση των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τη ΙΣΤ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην Παραβέλα του Άργους Ορεστικού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της 26ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που διοργανώνει μέχρι και αύριο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακαλύφθηκε υπόγειο ταφικό μνημείο των πρωτοχριστιανικών χρόνων με ημισφαιρικό θόλο από κουρασάνι (πρόκειται για ένα είδος τσιμέντου με άμμο και ψιλή πέτρα) και υπόγεια σκαλοπάτια.

Όπως εξήγησαν οι καθηγητές των παραπάνω Πανεπιστημίων κ.κ. Δημήτρης Πλάντζος και Δημήτρης Δαμάσκος αντίστοιχα αλλά και η αρχαιολόγος της ΙΣΤ’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ανδρομάχη Σκρέκα, στο ταφικό αυτό μνημείο είχαν ταφεί τέσσερις χριστιανές από εύπορες οικογένειες, οι τρεις σε κτιστές λίθινες λάρνακες και η τέταρτη στο έδαφος.

Ο θόλος του μνημείου ήταν εσωτερικά διακοσμημένος με ζωγραφικό έναστρο ουρανό και το χριστόγραμμα «ΧΡ», που υποδηλώνει την πίστη των νεκρών και των συγγενών τους, ενώ στο σημείο προϋπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική.

Να σημειωθεί ότι οι νεκρές έφεραν αργυρά κοσμήματα στα μαλλιά, ενώ βρέθηκε και χρυσό νήμα, πιθανόν από μαντίλι κεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ολοκληρώθηκαν οι ταφές, οι συγγενείς έφραξαν την είσοδο, ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες από νομίσματα, σπασμένα αγγεία, χώματα και πέτρες, έτσι ώστε το μνημείο να μην προσεγγίζεται εύκολα από την ανθρώπινη παρουσία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η χρονολόγηση του μνημείου τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 4ου μ.Χ. αιώνα, γεγονός το οποίο χαρακτηρίστηκε σπάνιο για τα μέχρι τώρα ελληνικά δεδομένα των αρχαιολογικών ανασκαφών κι αυτό γιατί, όπως τόνισε ο κ. Δαμάσκος, τα ευρύματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι ίσως πρόκειται για τις πρώτες χριστιανές από εύπορες οικογένειες ή μέλη της ίδιας οικογένειας, που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό την εποχή της οριστικής επικράτησής του.

Η σημασία των ανακαλύψεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Ορεστίδος και ευρύτερα την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς γι’ αυτό και η Αντιδήμαρχος κα Άννα Κουτλεμάνη-Ζάρμπου παρευρέθει χθες στην επίσημη παρουσίαση αυτών των ευρημάτων στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.