Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Προσκύνημα στην Κλεισούρα της Οσίας Σοφίας


Κλεισούρα, των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου
Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας, όπου μόνασε η νεοκαταταγείσα Οσία Σοφία, και στον τάφο της, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Μοναστήρι, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Συνοδευόμενος από τον επιχώριο Μητροπολίτη Σεραφείμ και πολλούς Ιεράρχες και κληρικούς, ο Προκαθήμενος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας έγινε θερμά δεκτός από τους κατοίκους της Κλεισούρας και προσκυνητές από γειτονικές περιοχές.
Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές ενώ παιδιά με τοπικές φορεσιές έραιναν με ροδοπέταλα και άνθη τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος κατευθύνθηκε προς το Ιερό Κιβώριο του τάφου της Οσίας Σοφίας. Αφού προσκύνησε τέλεσε τον καθαγιασμό του Ιερού Κιβωρίου και άναψε την «ακοίμητη» κανδήλα.
Από εκεί εν πομπή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, κλήρος και λαός, μετέβησαν πεζή στην Ιερά Μονή όπου στο Καθολικό της εψαλλη Δοξολογία.
Κατόπιν ο Μητροπολίτης Καστορίας, στην προσφώνηση του, υπεδέχθη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Ιερό τόπο της διακονίας, των πνευματικών αγώνων και της σωματικής νηστείας της Οσίας Σοφίας. Με θερμούς λόγους καλωσόρισε τον Πατριάρχη και η ηγουμένη της Μονής, Μοναχή Εφραιμία, η οποία του προσέφερε ένα αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου που είναι αποθησαυρισμένη στο Μοναστήρι.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην Οσία Σοφία και στην κατά Χριστόν ταπεινή βιωτή της, προσφέροντας μια κανδύλα για το Καθολικό της Ιερας Μονής.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στον τόπο της ασκήσεως της Οσίας Σοφίας, που βρίσκεται εντός της Μονής. Ένα μικρό άνοιγμα στον πέτρινο τοίχο αποτελούσε το ασκητήριο της Οσίας, η οποία εκοιμήθη στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και την οποία ευλαβείται ιδιαιτέρως ο Ποντιακός Ελληνισμός.






























amen.gr