Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Εκδηλώσεις από την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Άργος Ορεστικό: Για όλα τα προβλήματα υπάρχει πάντα μια “Διέξοδος”

Την Τρίτη (26 Ιουνίου) το βράδυ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Νομού Καστοριάς «Διέξοδος» σε συνεργασία και υποστήριξη με το Δήμο Ορεστίδος στο νέο πάρκο του Άργους Ορεστικού.

Στο πάρκο είχε στηθεί το... ενημερωτικό περίπτερο του Κέντρου Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Νομού Καστοριάς «Διέξοδος», στο οποίο βρίσκονταν η ενημερωτική ομάδα του Κέντρου καθώς και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του. Στο ενημερωτικό περίπτερο, υπήρχε πληθώρα ενημερωτικών φυλλαδίων, τα οποία αφορούσαν τη δράση του Κέντρου, αλλά και την ενημέρωση των ανθρώπων. Η εκδήλωση διεξάχθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστίδος και στην οποία έδωσαν το παρόν η Αντιδήμαρχος Ποιότητας ζωής, περιβάλλοντος, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Ορεστίδος κα Μελίκα Σανταλίδου, καθώς και πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου. Στο χώρο επίσης είχε στηθεί και μια γιγαντοοθόνη, η οποία παρουσίαζε τις δράσεις της «Διεξόδου».

Στις 6 Μαΐου 1999, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Νομού Καστοριάς, το οποίο έχει τη μορφή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Υποστηρίζεται επιστημονικά και οικονομικά κατά 50% από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και κατά 50% από τοπικούς φορείς. Στόχος του κέντρου «Διέξοδος» είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η αποφυγή χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί δράσεις σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της κοινότητας (οικογένεια, σχολείο, αστυνομία, στρατός, εκκλησία, δικαστικές αρχές, σύλλογοι, ΜΜΕ, επαγγελματίες υγείας).

Η προσέγγιση όλων αυτών των ομάδων γίνεται με ενημερωτικές συναντήσεις, με ανοιχτές συναντήσεις ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικά σεμινάρια, με ομάδες συνάντησης και βιωματικά εργαστήρια, με ημερίδες και με εκδηλώσεις ανοιχτού τύπου.

Ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση γέμισε από νωρίς και δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι μη βρίσκοντας θέση, έκατσαν στο γρασίδι.

Την εκδήλωση άνοιξε το μικρό χορευτικό του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού, όπου και χόρεψαν τρία παραδοσιακά τραγούδια και στη συνέχεια αντίστοιχο αριθμό τραγουδιών χόρεψε το μεγάλο τμήμα του Συλλόγου.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το μιούζικαλ που ετοίμασε το μεγάλο χορευτικό με τίτλο “Σαλπάροντας στο Χθες”. Τα παιδιά με όλη τη ζωντάνια τους παρουσίασαν μεγάλες, αλησμόνητες επιτυχίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με το δικό τους τρόπο. Τα παιδιά, σε ρόλο Κώστα Βουτσά και Μάρθας Καραγιάννη, Αλίκης Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Ρένας Βλαχοπούλου και Μαρινέλλας και πολλών ακόμα γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών, έδειξαν πέρα από τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για τη διεκπεραίωση αυτού του μιούζικαλ να το διασκεδάζουν με την καρδιά τους. Στο τέλος, όλα μαζί τα παιδιά και του μικρού και του μεγάλου χορευτικού, τραγούδησαν και χόρεψαν αγγελιασμένα, περνώντας και αυτά με τη σειρά τους ότι υπάρχει για όλα τα προβλήματα και μια διέξοδος.

Μόλις τελείωσαν τα χορευτικά σειρά είχαν τα νεανικά συγκροτήματα και σχήματα του Άργους Ορεστικού. Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Ιάσωνας Ιασωνίδης και Ειρήνη Σιώμου οι οποίοι τραγούδησαν ελληνικές και ξένες επιτυχίες.

Εν συνεχεία σειρά είχαν οι Ελευθερία Κυδωνάκη και Ελένη Μπέλλου, οι οποίες με μια κιθάρα τραγούδησαν γνωστές ροκ επιτυχίες, διασκευασμένες με το δικό τους τρόπο.

Να σημειωθεί ότι και το πρωί της Τρίτης, το περίπτερο του Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Νομού Καστοριάς “Διέξοδος” βρίσκονταν στο χώρο της λαϊκής αγοράς, παρέχοντας πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό πρωτογενούς πρόληψης, στόχος της οποίας είναι η αποφυγή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την καλλιέργεια κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων. Το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών «Διέξοδος» έχεις ως σκοπό την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί σε όλη την κοινότητα.




Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ορεστίδος κα Μελίκα Σανταλίδου, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, μίλησε στους Ορίζοντες



Καλημέρα κ. Σανταλίδου. Όπως είναι ευρέως γνωστό, είστε αντιδήμαρχος Ποιότητας ζωής, περιβάλλοντος, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Ορεστίδος. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, θα ήθελα να μιλήσουμε με την ειδικότητά σας σαν εκπαιδευτικός. Θα ήθελα να μου πείτε, αν έχετε παρατηρήσει την αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών μέσα στα σχολεία;


Αυτό διαπιστώνεται από τις έρευνες, ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών κατέβηκε ηλικίες, άλλαξε τρόπους προώθησης με το διαδίκτυο και εξαπλώνεται. Σήμερα όλοι τις διαβάζουμε εύκολα τις αιτίες: καλπάζουσα ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια που μέσα από την οικογένεια περνάει στα παιδιά. Η κρίση που βιώνουμε καταλύει τις βεβαιότητες και στερεί από τους νέους στοιχειώδη δικαιώματα, αφαιρεί δημόσια αγαθά και την ίδια τη ζωτική ελπίδα για εργασία.

Για ποιον ή για ποιους λόγους πιστεύετε ότι τα ναρκωτικά έχουν μπει και στα σχολεία σε τέτοιο βαθμό;
Στην ανασφάλεια ευδοκιμούν όλες αυτές οι συμπεριφορές. Επιπλέον όμως στα σχολεία δε λειτουργούν σε επαρκή αριθμό προγράμματα πρόληψης. Η εφαρμογή τους είναι ελάχιστη σε έκταση. Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τους μαθαίνουμε την τεχνική πώς να πετυχαίνουν υψηλές επιδόσεις σαν τα άλογα κούρσας για να εισπράξουν έπαθλο την είσοδο στα ΑΕΙ, αλλά δεν τους μαθαίνουμε το πώς να γνωριστούν με τον ίδιο τους τον εαυτό, πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, τον τρόπο που χρειάζονται για να αντιδρούν στις επιρροές και πώς να παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους για να ορίζουν τη ζωή τους. Αυτά τα εφόδια χρειάζονται.

Εσείς ως εκπαιδευτικός πώς θα μπορούσατε να αποτρέψετε τους μαθητές στο να προβούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών;


Η προσφυγή στις εξαρτησιογόνες ουσίες είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Σε κάθε περίπτωση τα αίτια προσφυγής σε ουσίες είναι βαθειά και χρειάζεται διερεύνηση και μέσα στην οικογένεια. Πολύ αποφασιστική είναι η σχέση που δομείται μεταξύ παιδιών και γονιών. Πώς δουλεύεται η σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας και πότε τους αφήνουμε το χέρι να σταθούν μόνα τους στα πόδια τους. Τους εμπιστευόμαστε πώς να διαχειρίζονται το χρόνο τους; Πώς να διαθέτουν τον εαυτό τους στις σχέσεις με τους άλλους; Όλα αυτά γίνονται και ανάλογα με το πόσο η οικογένεια έχει συμβάλει στην αυτοεκτίμηση του νέου. Πόσο το έχει αποδεχθεί όπως είναι και όχι όπως οι γονείς θα ήθελαν να είναι πιέζοντας την ατομικότητά του.

Αποτροπή, επομένως, με συμβουλές και κηρύγματα δεν έχουν καμιά ισχύ. Η καλύτερη πρόληψη, γιατί σ’ αυτήν πιστεύω, είναι η προετοιμασία των γονιών πώς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Στα κέντρα πρόληψης, όπως η «Διέξοδος» οι γονείς με βιωματικά σεμινάρια- συναντήσεις ευαισθητοποιούνται στο θέμα αυτό. Μπορούν όσοι μεγαλώνουν τώρα τα παιδιά τους να περάσουν αυτόν τον προβληματισμό, αυτή την παιδεία;

Πιστεύετε ότι υπάρχει “γυρισμός”;

Τα κέντρα πρόληψης αλλά και οι δομές απεξάρτησης και επανένταξης αυτό το σκοπό υπηρετούν και θα έπρεπε να τον υπηρετούν για όλους. Αλλά ξέρουμε ότι δε γίνεται έτσι. Δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία όλοι.

Και ποιο είναι το μήνυμά σας τόσο προς τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όσο και στις οικογένειές τους;


Οι οικογένειες δε χρειάζονται τις δικές μας παροτρύνσεις αλλά την αλληλεγγύη μας. Το δρόμο της επιστροφής του και της επανένταξής του ο καθένας θα τον βρει με αναζήτηση της εσωτερικής του δύναμης κι ας είναι δύσκολος. Δεν είναι όμως αδιέξοδος.

Για τους Ορίζοντες
Χρύσα Κοσμίδου


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ